Hvordan laver jeg en Tagine/Tajine?

Efteråret er kommet og snart er vinteren her, og det er tid til at tage opskrifterne frem på simreretterne igen.

I en marokkansk Tagine/Tajine kan man nemt tilberede dejlige, velsmagende retter. Hos Tibladin har vi forskellige Tagines i stentøj. De hvide Tagines differentierer sig ved, at du kan tilberede mad i dem over åben ild og findes i to størrelser: Den ene er 20 cm i diameter og perfekt til portionsanretninger eller til at dele to personer, mens den anden på 27 cm i diameter er god til 2-4 personer.

Hvis du skal lave en Tagine for første gang, vil jeg anbefale dig at starte med denne opskrift. En Tagine/Tajine med kødboller i tomatsauce, er både et sikkert hit hos alle i familien og så er den meget let at lave.

Tagine eller Tajine, begge måder at skrive det på er brugt. Tagine kommer fra berbisk og betyder lerfad. Lerfadet har et kegleformet låg og er en meget brugt måde at tilberede mad på i Marokko. Den fungerer som en stegeso, hvor maden simrer inde i fadet og dampen kun bliver ledt ud af et lille hul i toppen af det kegleformede låg.

Vælger du den smukke grønmelerede Tagine som passer til fade, skåle og tallerkner i samme serie, kan du både tilberede direkte i den i ovnen, samt som serveringsfad.

Der findes mange forskellige opskrifter; der kan bruges både fisk, kylling, okse og lammekød og mange forskellige slags grøntsager og krydderier. Det er egentlig kun fantasien der sætter grænser.

En helt klassisk og sikker vinder er Tagine med kødboller i tomatsauce: “Tagine au kefta” (kefta betyder hakket oksekød på arabisk)

Den er let at lave og god at starte med, når du skal begynde at udforske den lækre tagines mange muligheder.

Ingredienser:

Til 4 personer

500 gram hakket oksekød

1 dåse hakkede tomater

2 store bøftomater eller en håndfuld cherrytomater skåret i tern

1-2 løg

2 fed hvidløg til fars og 2 fed hvidløg til saucen

2 tsk paprika eller røget paprika

2 tsk spidskommen

2 tsk. stødt ingefær

1 tsk kanel

Salt og peber

Lidt olivenolie til stegning

3-5 tråde safran, et bundt persille og et bundt frisk koriander til sovsen

4 æg

 

Drys af frisk koriander og persille ved servering

Opskrift

Bland krydderierne med det hakkede oksekød, tilsæt hvidløg og form små kødboller af farsen.

Steg løg og hvidløg på en pande til det er gyldent og tilsæt de hakkede tomater på dåse samt de friske tomater. Smag sovsen til med safran, ekstra spidskommen, paprika, ingefær og evt, lidt kanel og salt og peber.

Når sovsen har simret på panden lidt tid hældes den over i din Tagine og kødbollerne tilsættes. Slå æggene ud ovenpå retten og sæt låget på.

Fyld din tagine op til lige under kanten hvor låget slutter tæt, så det ikke koger ud over.

Nu kan du sætte din Tagine ind i din forvarmede ovn. Du kan vælge at lade den simre nogle timer  ved 100-150 grader eller i 30-35 min. ved 200 grader.

Tilbereder du i de hvide tagines, kan du også sætte den over gasblus, på bålet eller på din grill (sæt den ned på laveste blus, for at sovsen ikke koger helt væk)

Serveres med ris, kartofler og/eller brød.

Værd at vide!

Tilbehør til din Tagine/Tajine: I Marrakech tilsætter de kartofler til denne ret, det kan du gøre for at få en mere fyldig ret. Jeg kan godt lidt at spise den med ris eller lunt marokkansk brød til.

Kryderier: I Marokko tilsætter man oftest krydderier på øjemål, og jeg må indrømme, at jeg også selv laver mad på den måde. For mig er det at lave mad en måde at udtrykke mig på og alt efter humør kommer jeg mere eller mindre krydderier i og eksperimenterer med at lave maden på forskellige måder. Du kan udelade safran og kanel, hvis du ikke lige føler for det. Du kan også sagtens tilsætte lidt chili til retten, det smager også rigtigt godt. Er du ikke vild med koriander, så undlad det! Jeg synes bare, at det giver en fantastisk smag til retten.

Stegetid: I Marokko går man ikke så meget op i stegetid og med en Tagine kan du let lade den simre i timevis uden at det går galt, så længe du sikrer dig, at der stadig er lidt sovs tilbage i retten, så kan din Tagine ikke få for lang tid.