Skip to main content

Tagine med masser af sødme og smag

Når vi kommer til Marokko, er der en række retter, der står som MUST HAVES på vores menukort. En af dem er denne Tagine/Tajine med kalvekød, svesker og grillede mandler. Noget af det jeg elsker ved det marokkanske køkken, er blandingen mellem det salte, søde og kraften fra alle krydderierne – der opstår altså sød harmoni herimellem. Og denne Tajine med kalvekød, svesker og grillede mandler har lige netop alt det!

Man kan også sagtens lave den med lammekød, det bliver den kun bedre af. Oksekød er også super fint! Kødet skal nok blive dejligt mørt. I denne omgang valgte jeg at lave den med kalvekød, blot fordi det er noget lettere at skaffe end lammekød.

Tagine eller Tajine, begge måder at skrive det på er brugt. Tagine kommer fra berbisk og betyder lerfad. Lerfadet har et kegleformet låg og er en meget brugt måde at tilberede mad på i Marokko. Den fungerer som en stegeso, hvor maden simrer inde i fadet og dampen kun bliver ledt ud af et lille hul i toppen af det kegleformede låg.

Vælger du den smukke grønmelerede Tagine som passer til fade, skåle og tallerkner i samme serie, kan du både tilberede i den direkte til ovnen, samt som serveringsfad.

Der findes mange forskellige opskrifter; der kan bruges fisk, kylling, okse og lammekød og mange forskellige slags grøntsager og krydderier. Det er egentlig kun fantasien, der sætter grænser.

Ingredienser:

Til 4 personer

800-1000 gram oksekød/kalvekød/lammekød i tern

2 løg

2- 3 fed hvidløg

1 tsk paprika

1 tsk spidskommen

1 tsk gurkemeje

1 tsk kanel

10 tråde safran – opløst i lidt vand

1 oksekød boullion

2 spsk. tomatpuré.

Olie til stegning

1-2 glas vand

Smages til med salt og peber

—————

250-300 gram svesker uden sten

1/2 dl vand

1 spsk. sirup

En stor håndfuld smuttede mandler/grillet på panden

Frisk hakket koriander og/eller persille (kan undlades)

Opskrift

Bland kødet med alle krydderierne (kan også med fordel gøres dagen før). Sæt en lille gryde over med svesker, vand og sirup og lad det koge i ca. 15 min for derefter at sætte det til side. Skær løg i små tern og brun dem i lidt olie. Brun dernæst kødstykkerne. Tilsæt tomatpuré, vand og bouillon.

Retten stilles ind i ovnen ved 150-170 grader i en time (kan også stilles på grill ved lavt blus). Har du købt den hvide tagine og har du gasblus, så kan du også lade den simre over gasblusset (har du købt den grønne tagine skal du holde dig til ovn eller gasgrill, da kun den hvide tagine tåler direkte ild).

Steg de smuttede mandler på panden i lidt olie, så de får en gylden farve. Afkøles bagefter.

Tag taginen ud og tilsæt svesker, og sæt taginen tilbage i ovnen i ca. 30 min.

Inden servering drysser du de grillede mandler ovenpå og evt. hakket koriander og/eller persille. Kan serveres med hjemmelavede pommesfrites, kartofler, ris eller frisk brød.

Velbekomme!

Værd at vide!

Tilbehør til din Tagine/Tajine: Denne tagine/Tajine nyder jeg at spise med frisk brød til. Man kan også sagtens spise den med hjemmelavede pommesfrites, ris, kartofler, eller blomkålsris.

Krydderier: I Marokko tilsætter man oftest krydderier på øjemål, og jeg må indrømme, at jeg også selv laver mad på den måde. For mig er det at lave mad en måde at udtrykke mig på og alt efter humør kommer jeg mere eller mindre krydderier i og eksperimenterer gerne med at lave maden på forskellige måder. Du kan udelade koriander og kanel, hvis du ikke lige føler for det. Du kan også sagtens tilsætte lidt chilli til retten, det smager også rigtigt godt.

Stegetid: I Marokko går man ikke så meget op i stegetid og med en Tagine kan du let lade den simre i timevis uden at det går galt, så længe du sikrer dig, at der stadig er lidt sovs tilbage i retten, så kan din Tagine ikke få for lang tid.

Få adgang til eksklusive rabatterKUNDEKLUB

Tilmeld dig Tibladins kundeklub og få 10% rabat på din næste ordre.