Jujuhat i hvid

Juju-hattens historie

Et fjerlet pust til din indretning

For mig handler det at skabe et varmt og personligt hjem i høj grad om at omgive sig med originale og gerne lidt skæve ting, der overasker dine gæster, når de træder ind af døren. Tibladin er derfor drevet af en boblende entusiasme ved at finde frem til de helt rette og smukke pieces, som meget gerne må have en interesant historie bag sig. En af mine yndlingspieces er juju-hatten.

Juju-hatten er en smuk, eksotisk, og på sin vis lidt finurlig, fjerdekoration. De seneste år er hatten blevet populær som et personligt og edgy indspark i en boligindretning, såvel på hoteller, caféer & restauranter, hvor de hænger som en fjerlet og farverig vægdekoration. Personligt elsker jeg, hvordan juju-hatten bringer en varm og lys accent til ethvert rum. Dens delikate, men alligevel klassiske design gør den ideel til både glam, minimalistisk og skandinavisk interiør. Den pynter gevaldigt alene, men kan også snildt kombineres med flere hatte eller sammensættes med plakater, malerier, eller planter. Dog til trods for juju-hatten er blevet et indretningssupplement i det moderne hjem, så har hatten historisk set været et sjældent syn, kun forbeholdt de få, for Bamileke-folket i den vestlige del af Cameroon i Afrika.

Bamileke-folket

Historien bag Bamileke-folket er ganske særlig. Som mange andre afrikanske kulturer har de været igennem tysk kolonisering i slutningen af 1900-tallet, samt voldelig og dominerende fransk og britisk besættelse i begyndelsen af det 20. århundrede. Men selvom de mange års kamp for uafhængighed unægteligt har sat sit præg på det afrikanske folk og deres kultur, så er mange af Bamileke-folkets traditioner velintakt og videreføres fra generation til generation som en smuk kilde til kulturel identitet og historisk stolthed.

Kombinationen af styrke, ynde, velstand og festivitas kan siges at definere royale ceremonier, inklusiv dem af Bamileke-folket. Denne kombination af superlativer kommer blandt andet til udtryk i deres “fjer-kongekrone”. Som gældende for størstedelen af Bamilke kunst, så skabes juju-hatten specifikt til brug ved royale fester eller ceremonier, hvor den bæres af de kongelige og ofte sammen med en dyremaske (elefant og leopard-masker er forbeholdt kongen og bestemte medlemmer af stammen).

Hvis man ønsker et mere overraskende look på væggen, vil disse JuJu hats passe perfekt ind. De kan købes på shoppen Tibladin.dk og koster 1200 DKK.

Jeg synes, de er fantastiske og giver det fedeste look! Men jeg må hellere lade være med at bruge dem i soveværelset og lade dig kunne købe dem i shoppen, indtil jeg er sikker på at coronakrisen er overstået, så jeg kan få fat i nogle flere.

Navnets oprindelse

I dag er det stadig usikkert, hvor navnet juju egentligt stammer fra. Efter ordet poppede op i slutningen af 1700-tallet blev det hurtigt et yndet udtryk hos europæerne, når de refererede til vestafrikanske religioner og deres healere, som netop blev kaldt juju-mænd. Det er derfor meget muligt, at det er denne definition af ordet, der er passeret videre til Bamileke-folkets juju-hat.

Derudover er de to mest velsmurte teorier, sådan rent etymologisk, at juju enten er en afledning af ordet djudju brugt af Hausa-folket i det nordlige Nigeria til at betegne en ond ånd, eller stammer fra det franske joujou, som betyder legetøj. Gennem årene er ordet faktisk blevet mere velbevandret og benyttes nu til vidt forskellige ting, for eksempel som navn til cigaretter, samt en nigeriansk musikgenre.

En overraskelse i hjemmet

Juju-hatten på min stuevæg er uden tvivl noget af det mest karakteristiske tilbehør i mit hjem. Hver gang vi har gæster bliver den mødt med nysgerrige blikke, en masse spørgsmål og mange komplimenter. Alle må liiiige hen og røre de fine fjer. Det er en sikker samtale-starter! Og med hattens lange historie bag sig, bliver den for mig at se blot et endnu mere interessant samtaleemne. Det kunne den måske også blive for dig?

Gratis fragt

v/køb over 499 kr.

Levering

inden for 1-3 hverdage

Brug for hjælp?

Ring på tlf.: 31 40 55 00

Skriv til os

info@tibladin.dk