kamel med et boucherouite tæppe på

Marokkanske tæppers historie og kultur

Siden tidernes morgen er dyrs pels blevet brugt som tæpper til at varme vores fødder og beskytte dem fra det kolde gulv. Udover dets funktionelle fordel kan et tæppe have stor værdi og megen historie i sig. Tag fx. det som siges at være verdens ældste tæppe kaldet Pazyryk-tæppet, som blev opdaget i Pazyryk-dalen i Sibirien i 1949 men dateres tilbage til 500 år f.Kr. Dette over 2500 år gamle tæppe er i dag udstillet på kunstmuseet Eremitagen i Sankt Petersborg. I det sofistikerede design ses mange smukke, symbolske og ikke mindst historiske detaljer. Det fascinerende ved gamle orientalske tæpper er, at de har kulturel betydning og fortæller en historie. Dermed tjener gamle håndlavede tæpper et formål. Selvom brugen af maskiner under produktionen af tæpper blev mere udbredt under den industrielle revolution, fortsætter dygtige kunsthåndværkere skam stadig den dag i dag med at kreere mesterværker i form af unikke tæpper. Håndværk i produktionen af tæpper er en tradition, der lever videre. Ligesom Pazyryk-tæppet får sit navn fra området, det stammer fra, er orientalske tæpper også ofte opkaldt efter deres oprindelsessted.

mand på væv

Beni Ouarain tæpper

Beni Ouarain tæppers oprindelse

De bløde Beni Ouarain tæpper af kvalitets uld er håndvævet af kvinder fra berberstammen, der går over 200 år tilbage, kaldet Beni Ouarain, deraf navnet på tæpperne. Beni Ouarain stammen er en sammenslutning af 17 berber stammer. Berberne fra Beni Ouarain stammen bor syd for den marokkanske Rif-region, hvor dygtige kvindelige håndværkere kreerer deres mesterværker.

Beni Ouarain tæppers oprindelige formål

Beni Ouarain-tæppet blev oprindeligt lavet i store størrelser til at dække gulvet i store berber telte i Marokko. Væverne begyndte for længe siden at tilpasse størrelsen på tæpperne til efterspørgslen på mindre tæpper. Materialet brugt til vævningen af tæpperne er den fineste fåreuld af slagsen, som stammer fra atlasbjergene. Flokkene af får blev rigeligt ernæret året rundt, da de græsklædte sletter var let tilgængelige. Vinteren kan være ret hård i denne del af Marokko, med de laveste temperaturer i Afrika registreret i det marokkanske Mellem Atlas. For at beskytte sig mod den kulde, der stiger op fra jorden, havde berberne, som boede i traditionelle berber telte, ikke andet valg end at lave tykke uldtæpper til at isolere deres telte.

Atlasbjerne får billede til Blog

Perfekt ind i den skandinaviske indretning

Beni Ouarain tæpper er i høj grad moderne i skandinavisk indretning og kan findes i såvel store som små rum i mange hjem i dag. Det laves i alle størrelser og med sit enkle og stilrene udtryk er det designet til at passe ind i ethvert sted i hjemmet og til enhver smag. Tæpperne er let genkendelige. Klassiske Beni Ouarain tæpper er hvide/beige, som er den naturlige uld farve og har geometriske mønstre i sort. Mønstrene laves også i brun og sågar i et farverigt mønster. Hvad end for et design berber kvinderne finder på at væve, er man garanteret et elegant, smukt og unikt resultat. Beni Ouarain tæpper er et kunstværk i sig selv og bliver endnu mere betagende, når man kender alt den historie der rent faktisk ligger bag det moderne men samtidig tidløse tæppe. 

Boucherouite tæpper

Boucherouite tæpper: En farveklat i hjemmet. 

Navnet Boucherouite kommer fra det arabiske udtryk bu sherwit, som betyder stykker brugt tøj. Oprindelig set blev tæpperne lavet med et funktionelt formål. Stadig den dag i dag bliver tæpperne brugt som siddepladser under måltider i Marokko og som dækken på hestes, æslers og kamelers ryg for at gøre det mere behageligt at ride samtidig med at beskytte mod kulden, når der drages op i bjergene om vinteren. De smukke tæpper, der findes i et væld af farver, er blevet utrolig populære i resten af verden, hvilket der er god grund til. Som en strålende farveklat i hjemmet skaber boucherouite tæpper en chic, hyggelig og glad stemning. 

kamel med et boucherouite tæppe på

Fra genbrugstekstiler til farverige kunstværker 

De håndvævede berber tæpper er sammensat af resttekstiler fra bl.a. gamle tæpper i forskellige farver. Produktionen af boucherouite tæpper er bæredygtig, da man upcycler gamle materialer og bruger det til at kreere nye mesterværker! Hvis man kigger nærmere på stoffet, kan man spotte stykker med glimmer og mønstre i sig. Nogle tæpper har geometriske mønstre, mens andre har et abstrakt udtryk. Alle tæpperne er helt unikke, så du finder ikke to ens. Man bliver glad af at se på de farverige tæpper, som er kunstværker i sig selv. Tæpperne findes i alle størrelser og passer ind i ethvert rum i hjemmet. Tænk kreativt og skab vægkunst ved at bruge tæppet som vægtæppe.Gratis fragt

v/køb over 499 kr.

Levering

inden for 1-3 hverdage

Brug for hjælp?

Ring på tlf.: 31 40 55 00

Skriv til os

info@tibladin.dk