marrakesh log down

1001 nats by ligger øde hen

Marokko under COVID-19

Fyldte gader, menneskemylder, La place Jemaa el fna pakket med mennesker, turister, handlende og gøglere, en duft af krydderier og mynte i den varme luft er kendetegnet for Marrakech. 1001 nats by, der altid lever 24 timer i døgnet, er nu helt lukket ned. Fredag d. 20. marts 2020 erklærede landet undtagelsestilstand pga. COVID-19 med udgangsforbud for alle mellem kl. 18.00-05.00. Det er tilladt at gå ud at købe ind,  apoteket eller til lægen, hvis du har en skriftlig tilladelse. Der kører politi rundt i gaderne og genner folk hjem og sørger, for at reglerne bliver overholdt. Hvis man ikke overholder reglerne, kan det straffes med bøder og i værste tilfælde op mod tre måneders fængsel. Alle dem, der kan arbejde hjemmefra, gør det, og mange er hjemsendt fra arbejde eller har helt mistet deres arbejde. Alle de lokale håndværkere, som lever af at sælge deres varer i Medinaen, har mistet deres indkomst – Medinaen er tom og lukket ned. For byer som Marrakech der lever af turismen, er det katastrofalt. Mange hoteller og Riads (bed & breakfasts) er gået konkurs. Det er virkelig trist! Selvom mange lande rundt om i verden er begyndt at åbne op og har ophævet udgangsforbuddet, har Marokko forlænget udgangsforbuddet til d. 10. juli, hvilket gør Marokko til en af de eneste lande, som fortsat har udgangsforbud. I skrivende stund (opdateret d. 11.juni)har Marokko 8533 smittede, 7570 raskmeldte og 211 registrerede døde.

Fotos lånt af fotograf Caroline Darcourt

Søndag d. 23. maj var det afslutningen på en måneds ramadan; en ramadan marokkanerne vil huske til evig tid! En ramadan i ensomhed og uden mulighed for at gå i moské. En fest. Eid-al-fitr, der ikke kunne fejres på normal vis med hele familien og alle vennerne, men som måtte foregå hjemme bag lukkede døre og over videokonference!

Under hele perioden for lockdown og ramadan har jeg haft tæt kontakt med mine leverandører og haft lange videosamtaler om nyudvikling af varer til Tibladin.dk. Jeg er glad for, at jeg har et så godt forhold til mine leverandører og har kunnet støtte dem med gode ordrer i denne svære tid!

Fotos lånt af fotograf Caroline Darcourt

Alt det jeg savner

Jeg skulle have været i Marrakech i påsken og besøge mine leverandører, men dette blev desværre ikke muligt. Indtil videre har vi fået at vide, at Marokko har lukket grænserne indtil 1. september. Man kan dog stadig rejse til Marokko, men skal så i karantæne i 14 dage, inden man kan færdes frit rundt, så det er der jo ikke meget ved! Jeg håber stadig på, at det bliver før 1. september. Jeg skal være den første til at hoppe på et fly.

Jeg har virkelig fundet ud af, hvor vant til jeg har været at have den frihed til at rejse meget, og hvor afhængig jeg egentlig er af at få luftforandring og sætte mig selv i en anden kontekst end den daglige rytme hjemme i Danmark. Det at rejse hjælper mig til at tænke kreativt, til at være taknemmelig over det, jeg har, og at rejse giver mig masser af energi.

Marrakech kalder på mig så kraftigt nu og selv mine børn, som var ved at være trætte af at rejse til Marokko så ofte, savner det, de kalder deres andet hjem, voldsomt.

Have med spisebordborde i Marokko
Riad Villa
Riad Villa

Det første jeg skal når jeg kommer til Marrakech: Indkvarteres på en lækker Riad lidt udenfor byen som f.eks. på Jnan Loft, Villa Kristy eller en helt tredje. Jeg tænker, at det er rart at være lidt udenfor byen, så jeg kan trække mig lidt tilbage efter nogle hektiske dage, som jeg helt sikkert kommer til at få. Jeg skal drikke en dejlig myntete og spise marokkanske pandekager med honning i solen, imens jeg planlægger besøg hos mine leverandører.

Medinaen: Jeg må fluks i Medinaen og se, om alt er tilbage ved det normale. Billederne af tomme gader og en lukket Medina har brændt sig fast på min nethinde. Jeg må se, at der igen er et virvar af folk og handlende, og at der er en god stemning på Place Jemaa El fna.

Frokost: Imellem mine travle stop hos mine leverandører i jagten på de helt rigtige ting til Tibladin, vil jeg tage op til Riad Zwim-Zwin og spise en lækker frokost på deres tagterrasse og kigge ud over byen. En tagine skal der til og min yndlings er den med kylling, confiteret citron og oliven – mums.

For den helt perfekte aftenstemning : For at komme rigtigt ind i den marokkanske stemning og 1001 nats eventyr, elsker jeg at komme på Palace Dar Soukkar. Det er en overvældende oplevelse. Pynten er overdådig marokkansk, egentlig ikke min stil, men flot og perfekt til stemningen. Maden er god, og der er show hele aftenen med mavedansere og marokkansk musik.

Medina i Marrakech
Bod i Marrakech
Krydderier i Marrakech
Gratis fragt

v/køb over 499 kr.

Levering

inden for 1-3 hverdage

Brug for hjælp?

Ring på tlf.: 31 40 55 00

Skriv til os

info@tibladin.dk