Skip to main content

Ras el hanout

Ras el hanout er en fantastisk marokkansk krydderiblanding, som findes i lige så mange varianter i det nordlige Afrika, som der findes varianter af karry i Øst-Asien. Ordene “Ras el hanout” oversættes ofte til “krydderihandlerens hoved”, men “lederen af butikken” synes at være en mere præcis oversættelse, da den læner sig op ad den engelske oversættelse til “head of the shop”. Uanset hvad skulle navnet hentyde til, at det er en personlig blanding af krydderier, som varierer fra butik til butik med den bedste blanding af krydderier, butikken kan tilbyde.

Ras el hanout går rigtig godt til lam, okse, kylling og vegetariske retter lavet i gryde eller tagine. Blandingen går derudover rigtig godt til supper og fisk og er perfekt til at pifte en skål couscous eller bulgur op med.

Ras el hanout opskrift

Lad dig ikke skræmme af ingredienslisten! flere af tingene kan undlades, og de resterende krydderier kan bruges senere til julebagningen – med mindre du bliver så vild med vores Ras el hanout opskrift, at du opbruger alle krydderierne.

Det skal du bruge:

  • 1 tsk. spidskommen, stødt
  • 1 tsk. sort peber, stødt
  • 1 tsk. koriander, stødt
  • 1 tsk. nelliker, stødt
  • 1 tsk. kardemomme, stødt
  • 2 tsk. kanel, stødt
  • 2 tsk. gurkemeje, stødt
  • 2 tsk. paprika, stødt
  • 2 tsk. muskatnød, friskrevet
  • 1/2 tsk ingefær, stødt (kan undlades)
  • 1 tsk. stødte fennikelfrø (kan undlades)
  • 10 små tørrede hybenblomster (kan undlades)

Hvis du gerne vil tilføre noget ekstra varme til krydderblandingen kan du fx tilføje en halv til en hel tsk. cayennepeber.

Hæld alle krydderierne i en skål og bland dem godt sammen. Så nemt er det. Nu har du din egen, hjemmelavede Ras-el-hanout, som du kan justere og udvikle på, så den passer præcist til din smag, og du kan lave dit eget bud på en Ras- el -hanout opskrift. Man kan sagtens lave en større portion med spsk., da krydderblandingen kan holde sig lige så længe, som der står på dine krydderier – så længe du opbevarer den i en lufttæt beholder.

Hvis du vil lave den blandingen HELT fra bunden skal du tørriste frø af spidskommen, koriander, kardemomme og fennikel samt peberkorn og nelliker (i samme mængdeforhold som i opskriften) på panden, til der kommer en aromatisk duft. Derefter skal du knuste dem i en morter og blande dem med resten af krydderierne.

Tips

Krydderblandingen går rigtig godt sammen med en tomatsovs i taginer og gryderetter. Prøv den sammen med min opskrift på Tagine med tomatsauce og kødboller. Se opskriften her

Du kan også pifte kikærter op med lidt Ras el hanout. Drys kikærterne med din hjemmelavede ras el hanout og rist dem på panden eller i ovnen med noget olie og lidt salt – det er lækkert!

Ras el hanout kan sagtens gnubbes direkte på kød, som du vil stege eller grille.

Få adgang til eksklusive rabatterKUNDEKLUB

Tilmeld dig Tibladins kundeklub og få 10% rabat på din næste ordre.