Tagine til 6-8 personer
Forberedelse: ca. 30 minutter.
Stegetid: ca. 2 timer.
Lækker og smagfuld Tagine
Her er der en super lækker Tagine. Jeg er vild med sødmen fra gulerødderne og ærterne og den lidt syrlige bløde smag fra artiskokkerne. Retten kan du lave med oksekød, kalvekød eller lammekød og servere bulgur, ris, couscous eller måske bare noget brød til. Du kan også tilsætte kartofler til selve Taginen, så behøver du ikke ekstra tilbehør.
Tagine eller Tajine, begge stavemåder benyttes ofte. Tagine kommer fra berbisk og betyder lerfad. Lerfadet har et kegleformet låg og er en meget brugt måde at tilberede mad på i Marokko. Den fungerer som en stegeso, hvor maden simrer inde i fadet og dampen kun bliver ledt ud af et lille hul i toppen af det kegleformede låg – lågets “skorsten”.
Vælger du den smukke grønmelerede Tagine som passer til fade, skåle og tallerkner i samme serie, kan du både tilberede retten direkte i ovnen, samt som serveringsfad.
Der findes mange forskellige opskrifter, hvor man kan bruge alt fra fisk, kylling, okse og lammekød og med mange forskellige slags grøntsager og krydderier. Det er egentlig kun fantasien der sætter grænser.
Det skal du bruge
Til 4 personer
600 gram kød: okse, kalve eller lammekød
2 løg
3 fed hvidløg
2 gulerødder
300 gram grønne ærter
6-10 artiskokhjerter (kan fåes på glas)
1-2 tsk spidskommen
1-2 tsk gurkemeje
1 tsk kanel
1-2 tsk ingefær
1 håndfuld hakket persille
1 okseboullion terning og 1 stort glas vand
Olie til stegning
Smages til med salt og peber og tilsæt mere af de ovennævnte krydderier efter smag
Fremgangsmåde
- Skær løg og hvidløg i små tern og brun dem i lidt olie.
- Brun kødstykkerne og tilsæt alle krydderierne.
- Tilsæt gulerødder og ærter.
- Tilsæt dernæst vand, bouillon og hakket persille og lad det simre i kort tid.
- Hæld derefter retten op i en Tagine og tilsæt artiskokhjerterne.
- Din Tagine stilles ind i ovnen med låget på ved 150-170 grader i en time eller længere (kan også stilles på grill ved lavt blus). Har du købt den hvide Tagine og har gasblus, så kan du også lade den simre over gasblusset, hvorimod hvis du har købt den grønne, så skal du holde dig til ovn eller gasgrill, da det kun er de hvide tagines, der tåler direkte ild.
Server med bulgur, couscous, ris eller brød.
Velbekomme!
Når du har prøvet denne Tagine med artiskokker og ærter, kan du prøve en af mine andre opskrifter på tagine. Find dem her.
Hvis du vil vide mere om taginens oprindelse, så læs med på mit blogindlæg om dette. Her finder du bl.a. en oprindelig tagine-opskrift fra 1200-tallet. Læs det her.