Jeg eeelsker fastelavnsboller, og julen er knapt overstået, før jeg begynder at glæde mig til at bage fastelavnsboller. Det er en fast tradition med hjemmebagte fastelavnsboller hjemme hos os. Jeg har selv fødselsdag 12. februar, så fastelavnsboller er også en fast bestanddel af fødselsdagsbordet.
Jeg har i år haft lyst til at udvikle min egen opskrift på fastelavnsboller med smag af Marokko. Jeg har taget udgangspunkt i de søde marokkanske boller, som oftes nydes til morgenmaden i Marokko, kaldet Krachel. De laves med orangeblomstsmag og anis. Jeg har dog erstattet anis med safran, da jeg bare elsker safran i bagværk og det for mig er en mere marokkansk smag. Bolledejen har jeg gjort dejlig sød og blød med ekstra smør. På denne måde får du en fastelavnsbolle, der også holder sig frisk dagen efter.
Indeni fastelavnsbollen er der en remonce med overvægt af marcipan med revet appelsinsskal og en vaniljecreme med orangeblomst. På toppen er der en orangefarvet glasur med pynt af tørrede safranblomster og guldstjernestøv.
Velbekomme!
Opskrift 12-15 stk.
Ingredienser
Bolledej
30 gram gær
2 dl mælk
2 æg
200 gram smør -stuetemperatur
75 gram sukker
1 tsk salt
1 tsk kardemomme
3 spsk fleur d’oranger (evt 4 hvis du ønsker ekstra smag af orangeblomst)
safran ca.0,25 gram
500-550 gram mel
Vanilje & Orangeblomst creme
2,5 dl. mælk
35 gram mel
2 spsk orangeblomst vand
1 vaniljestang
50 gram sukker
Tilberedning
Bolledej
Opvarm mælken med safran som du har haft igennem en morder. Lad mælk og safran stå og hygge sig lidt, så safran farver mælken godt igennem.
rør gæren ud i fingervarm mælk
tilsæt æg og rør rundt
tilsæt sukker, kardemomme, salt og rør rund
tilsæt ça halvdelen af melet og skær smøret i små firkanter og bland det gradvis sammen med melet. Jeg bruger en røremaskine så sløret hurtigere æltes godt rundt i dejen. Tilsæt så resten af melet. Dejen skal være meget blød og let klistret..
Vil du hellere ælte i hånden så varm smøret let op uden at det smelter. Det gør det lettere at ælte ud i hånden.
Lad dejen hæve i ca en times tid til 1,5 time.
Forbered i mellemtiden vaniljecremen og remoncen
Vanilje & Orangeblomst creme
Kog mælken op med den hele vaniljestang og orangeblomst vand.
Pisk æg og sukker til det skummer, pisk mel i og bland mælkeblandingen sammen med æggeblandingen.
Det heles hældes tilbage i gryden og skal piskes op til kogepunktet og til at cremen tykner, den må ikke blive helt stiv, men skal dog være ret tyk. Cremen sættes i køleskabet tl den er helt kold.
Remonce
200 gram marcipan
100 gram sukker
100 gram blød smør
Revet appelsinskal fra en stor appelsin.
Sådan samler du dine fastelavnsboller
Rul dejen ud og skær den op i 12-15 lige store firkanter
put en tsk remonce og en tsk creme i hver bolle og saml de 4 ender godt, så fyldet ikke løber ud. Placer de runde bolle på pladen og lad dem efterhæve en god halv time.
Pensl dem med æg
Bages ved 200 grader alm. ovn i ca 12-14 min. til de er gyldne ovenpå.
Når bollen er kølet af kan du pynte med glasur, safranblomster og guldstøv. Du kan også pynte med kandiserede appelsinskal.
Ønsker du en lidt friskere version af bollerne og mere appelsinsmag, kan du smøre et helt tynd lag appelsin marmelade på blandet op med en tak orangeblomstvand. Vigtigt at laget er ultratyndt og ligger under remoncen og cremen, for at smagen fra appelsin ikke overdøver resten.
Du kan også lave en hvid chokolade ganache og dyppe bollerne i inden de pyntes.
Serveres på et pænt fad. Du kan finde mange smukke marokkanske fade hos Tibladin, både i stentøj og marokkanske keramik fade